Екскурсії від факультету туризму: «Дякую. Вперше від початку війни я змогла посміхнутись»

Волонтери факультету туризму Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника продовжують знайомити тимчасово переміщених людей з визначними пам’ятками міста Івано-Франківськ. Спочатку екскурсійним днем було визначено вівторок. Зараз викладачі та студенти Прикарпатського запрошують гостей на прогулянку містом тричі на тиждень: у вівторок, четвер та суботу.

Однак вівторок і зараз лишається головним днем. Місце зустрічі незмінне – майдан Шептицького біля пам’ятника видатному провіднику української церкви й національного руху першої половини ХХ ст. Андрею Шептицькому.

Час зустрічі 14:00 та 16:00. І його може змінити хіба що повітряна тривога…

Цього вівторка, за словами ініціаторки проведення екскурсій кандидатки педагогічних наук, доцентки кафедри туризмознавства та краєзнавства факультету туризму Прикарпатського університету Галини Гуменюк, людей було дуже багато.

«Ми розраховували на годину – годину тридцять, але зацікавленість людей була такою великою і щирою, що зустріч тривала повних три години, – розповідає пані Галина. – Я дуже задоволена тим, що бачу як починають теплішати очі людей, які пережили страшне. Одна сім’я з Кривого Рогу сказала мені, що вони вже гуляли містом, але не бачили всієї краси Франківська та тих визначних місць, про які їм розповіли наші студенти».

Молоді екскурсоводи (студенти 3 курсу факультету туризму) отримали високу оцінку і від наставниці, і від людей, і за історичний екскурс, і за практичні поради гостям. Як то де у Франківську найсмачніша кава, або найдешевша піца.

Жінки з Бучі і Києва, присівши на карусель, зізналися волонтерам, що лише під час екскурсії вперше від початку війни змогли хоч трохи відволіктися від важких думок і навіть посміхнутися.

Психологічний стан гостей нашого міста дійсно є важким. Особливо дітей. За словами пані Галини, як тільки під час екскурсії один з малюків почув звук літака, то швидко насунув на голову капюшон і затулив її обома руками: «Кажу йому, не бійся, хлопче, то наш літак! Він надійно захищає від ворогів наше місто! Тобі тут нічого не загрожує»…

  • Волонтери факультету туризму проводять екскурсії містом