Вітаємо з Всеукраїнським днем бібліотек!

Щорічно 30 вересня відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Щиро вітаємо усіх бібліотекарів та книголюбів з цим святом! Бібліотека – це не тільки місце, де можна знайти потрібну книгу чи інформацію, але і центр культури та духовного збагачення. Величезна подяка і вдячність всім працівникам бібліотек за їх самовіддану працю! За те, що вони продовжують берегти знання, накопичені століттями для всіх нас.

Впродовж останніх років Наукова бібліотека Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника активно розвиває електронну бібліотеку (доступ до понад 20 баз даних передових світових видавництв; інституційний репозитарій) та інформаційні послуги (адміністрування профілів університету у Web of Science, Scopus та Google Scholar; робота з науковими профілями; перевірка текстів на наявність запозичень).

На сьогоднішній день головною метою діяльності Наукової бібліотеки ПНУ були й залишаються ті кардинальні завдання, які ставляться перед будь-якою університетською бібліотекою – сприяння справі становлення висококваліфікованих фахівців, виховання у молоді кращих людських та громадянських якостей, розширення інтелектуальних здібностей.

Привітав колектив Наукової бібліотеки ректор Прикарпатського національного університету, професор Ігор Цепенда: “Вітаємо з професійним святом людей, які як ніхто розуміють, що таке книга, як її потрібно зберегти і донести. Хочу подякувати вам за те, що протягом останніх років ми пішли на випередження. Те, що ми у свій час зробили електронні хрестоматії дозволило нам підготуватися до складних періодів, які відбуваються в країні. Ми дали можливість студентам і викладачам мати реальні підручники та статті, які вони успішно використовують. Перед нами багато завдань і радіємо з того, що колектив Наукової бібліотеки сформований і тут панує добра атмосфера. Продовжуємо готувати нові цікаві проєкти та хочемо робити потужні репозитарії стародруків, які б почали вирізняти нашу Наукову бібліотеку”.

Також ректор анонсував роботу над великим проєктом “Горизонт Європа”, який є одним з найпрестижніших. На сьогодні ще формується його концептуальне бачення. У ньому беруть участь 18 університетів Європейського Союзу. Він присвячений відкритому науковому простору. Проєкт розрахований на три роки і стартує 1 березня 2024 року.

“Переконаний, що блок Наукових бібліотек у цьому проєкті буде займати своє важливе місце. Зайшовши в систему цифрового університету ми будемо розробляти модуль на нашу бібліотеку, щоб вона була поєднана з Науковими бібліотеками провідних університетів ЄС”, – додав ректор Ігор Цепенда.

Доєднався до привітань голова Первинної профспілкової організації, голова профспілкового комітету Прикарпатського університету Василь Климончук: “Ваш колектив пройшов різні етапи, але ви зберегли свою професійність, людяність та взаєморозуміння. Книга та бібліотека – це є великий рушій у таких динамічних процесах, які сьогодні відбуваються. Тож бажаємо усім миру і добра, натхнення та нових успіхів у вашій благородній просвітницькій справі! Нехай ваша робота завжди буде плідною та визнаною!”.

З нагоди відзначення цього свята в університеті нагородили грамотами працівників Наукової бібліотеки за важливу роль у здійсненні навчальної та наукової діяльності нашого закладу вищої освіти. Ваші зусилля, кропітка робота та професійне майстерність допомагає зберігати та поширювати знання, сприяє формуванню цілісного світогляду наших студентів і не тільки. Це надихає на подальшу співпрацю та розвиток.