Століття Пан‘європейського союзу відзначили в університеті

20 грудня, у Проєктно-освітньому центрі «Агенти змін» Прикарпатського університету імені Василя Стефаника відбулася презентація проєкту Пан’європа Україна, який поширює інформацію про європейські цінності та переваги. У заході взяли участь перша проректорка з наукової роботи Прикарпатського національного університету Валентина Якубів, керівник ГО «Пан’європейський союз України» Ігор Жалоба, начальник Департаменту освіти і науки ІФ ОДА Віктор Кімакович, голова львівського осередку організації Пан’європа Галичина Василь Полуйко, а також викладачі та студенти факультету історії, політології і міжнародних відносин.

Пан’європейський Союз  — це громадсько-політичний рух, спрямований на об’єднання всіх європейців у сильній Європі, яка спроможна ефективно просувати свої інтереси та ідеали у світі. Пан’європейський союз заснований 1922 року Ріхардом Ніколасом Куденгофе-Калерґі у Відні. Окремі національні організації Пан’європейського союзу створювалися в європейських країнах в середині 20-х років XX століття. Панʼєвропейський Союз України було зареєстровано у 2016 році. Чинним Президентом Панʼєвропейського Союзу України є доктор історичних наук Ігор Жалоба. В Україні наразі є чотири осередки цієї організації: в Києві, на Буковині, на Галичині та на Прикарпатті.

«Дуже приємно, що Прикарпатський університет має нагоду провести круглий стіл, який присвячений сторіччю від створення Пан’європейського союзу, який має неабияку значущість для всіх нас. Хочу подякувати Ігорю Жалобі за те, що відвідуєте наш університет та заохочуєте молодь до такої важливої ініціативи, адже зараз ми йдемо до того, щоб європейські цінності запанували назавжди в Україні», – зазначила у вітальному слові перша проректорка з наукової роботи ПНУ Валентина Якубів.

«Це одна із дуже сприятливих організацій, яка здатна об’єднувати молодих людей, які завтра будуть творити майбутнє і розбудовувати нашу країну. Це такий громадсько-політичний рух, спрямований на об’єднання всіх європейців у сильній Європі, яка спроможна ефективно просувати свої інтереси та ідеали у світі. Своє завдання Союз бачить у європейській інтеграції, політичному й економічному об’єднанні європейських народів на рівноправній демократичній основі та на базі загальних для європейців християнських цінностей», – наголосив президент ГО «Пан’європейський союз України» Ігор Жалоба.

Свою діяльність Союз здійснює в рамках різних європейських політичних структур, включаючи Європейський парламент. У статуті Пан’європейського союзу вказано, що дана організація є незалежною від політичних партій і рухів. Символом організації служить червоний хрест (християнство) на золотому колі (сонці еллінської мудрості). Пізніше золоте коло оточили 12 зірок, що стало прообразом емблеми Євросоюзу.

  • Століття Пан‘європейського союзу